čtvrtek 8. srpna 2013

Pečené plátky brambor s rajčaty, oreganem a bazalkou

Rychlé a jednoduché jídlo z brambor a přísad, které většinou míváme doma. Recept sice uvádí použití cherry rajčat, ale klidně použiji i vyzrálá velká rajčata, nakrájená na silnější plátky, stejně jako přidám i oregano čerstvé, je-li na zahrádce zrovna jeho čas. Výsledek je naprosto skvělý a letní oběd je nachystaný během chvilky, ostatní už zvládne trouba...a ta vůně!:-)

Budeme potřebovat:



8 PL olivového oleje
600 g brambor, omytých a nakrájených na tenké plátky
1 KL sušeného oregana
sůl
čerstvě mletý pepř
velká hrst bazalkových lístků, nahrubo natrhaných
400 g červené cibule, krájené na tenká kolečka
500 g cherry rajčat rozpůlených, bez semínek
1 dcl dobrého bílého vína



Do pekáčku vlijeme asi 3 PL olivového oleje. Poklademe vrstvou nakrájených brambor, posypeme trochou oregana a bazalky, osolíme a opepříme. Na brambory poskládáme vrstvu rajčat, pak vrstvu cibule a lehce zakapeme olivovým olejem. Takto střídáme vrstvy, dokud nespotřebujeme všechnu zeleninu.
Navrch nalijeme zbytek olivového oleje a bílé víno. Zakryjeme hliníkovou folií a pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 180 st. Pak alobal sundáme a pečeme ještě asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne.

Takto upravené brambory jsou skvělé jako samostatný letní oběd, jenom se salátem, nebo také jako příloha k pečeným a grilovaným masům.




Zdroj: Dva italští gurmáni