pátek 12. července 2013

Tzatziki

Úžasná záležitost ke grilovanému masu a zelenině! A také vzpomínka na mou řeckou kolegyni, která mě naučila nejen tohle, ale spoustu dalších dobrých věcí. Nejvíc se ale zasloužila o to, že se můžu zbláznit po olivách. A nejenom já, ale celá moje rodina...:-)


Budeme potřebovat:



1 hustý řecký jogrut
5 PL olivového oleje
sůl
3 stroužky prolisovaného česneku
1 PL černých oliv, překrájených na plátky
1 malá salátová okurka, nebo půlka velké
kopr, nebo trochu máty


Jogurt dáme do misky, prošleháme s olivovým olejem, dokud se všechen nevstřebá. Přidáme česnek, bylinky, sůl, olivy a okurku, kterou nejprve oloupanou nastrouháme na struhadle (jemné kapičky) a důkladně(!!!) rukou vyždímáme od šťávy. Smícháme, případně dosolíme. Vychladíme.