pondělí 29. července 2013

Studená okurková polévka

Společně s polévkou Gazpacho, je i tato skvělá v horkých letních dnech, kdy není chuť na sytá a horká jídla. Vychlazená okurková dobrota nezklame...:-)



Budeme potřebovat:




2 menší okurky, nastrouhat na hrubých kapičkách a nechat vypotit
5 PL olivového oleje
3 větší stroužky česneku, prolisovaného
1 velké balení zakysané smetany
1 velké balení dobrého jogurtu
asi 3 dcl podmáslí
pažitka, trocha olivového oleje a několik oliv na ozdobu
sůl
červený pepř ( nebo černý)



Olivový olej prošleháme s prolisovaným česnekem, přidáme pepř, sůl, jogurt, smetanu a podle potřeby upravíme konzistenci podmáslím. Do základu vložíme nastrouhanou okurku bez šťávy, promícháme, případně dochutíme a necháme pořádně vychladit.

Na talíři zdobíme usekanou pažitkou, olivami pokrájenými na kroužky a zakápneme olivovým olejem.