středa 24. července 2013

Gazpacho

Horké dny, které nás právě provázejí, jsou jako stvořeny pro něco chladného a osvěžujícího k jídlu a to tahle studená polévka rozhodně splňuje. Různých receptů na tuto pochoutku je mnoho, fantazii se meze nekladou, dnes předkládám variantu, která chutná u nás. Důraz je kladen pouze na čerstvost jednotlivé zeleniny. Samozřejmě, že nejsou li k dispozici vyzrálá, dobrá rajčata, dají se použít i ta z plechovky, na druhou stranu čerstvé plody a zvláště ty oválné, masité, posunou výslednou chuť zase kousek jinam...

Budeme potřebovat:


5 velkých, čerstvých, vyzrálých rajčat
1 stonek řapíkatého celeru
1 střední cibule
3 větší stroužky česneku
malá salátová okurka
2 čerstvé papriky
olivový olej
mořská sůl
pepř
trochu červeného vinného octa
½ KL Pull Biber (nebo špetka chilli)
rajčatová šťáva, nebo voda na případné zředění polévky (lze i studený zeleninový vývar)

Jako vložku do polévky jsem použila naklíčené mungo, někdy pokrájím pár černých oliv,
bazalka na ozdobu

Všechnu zeleninu očistíme a pokrájíme na kostičky. Rajčata můžete předem ještě spařit a oloupat, ale tento krok vynechávám, tyčový mixér si se slupkou hravě poradí. Zeleninu v míse opatrně rozmixujeme na velmi jemno, přidáme sůl, pepř, ocet a chilli, asi tři lžíce olivového oleje, doředíme šťávou z rajčat a znovu pořádně promixujeme. Dáme do lednice rozležet a vychladit. Před podáváním na talíři pokapeme olivovým olejem, vložíme naklíčené mungo, případně krutony z opečeného bílého chleba a ozdobíme lístky bazalky.

Kdo má rád, může do polévky při mixování přidat namočený a vymačkaný bílý chléb..variant je opravdu mnoho..:-)