sobota 1. června 2013

Vepřové maso s ananasem a smetanovou kari omáčkou


Kdo má rád kombinaci ostřejšího a sladkého, provoněnou kari kořením a ovocem, ten si jistě pochutná. Kdysi jsem tento recept vymámila z šéfkuchaře jednoho luxusního hotelu. Dokonce byl natolik fér, že mi řekl recept celý, neboť když jsem jej potom připravovala, chutnalo to přesně tak, jak mělo..Obě varianty jsou dobré, plátky jsou, samozřejmě, svátečnější...



Budeme potřebovat:




500g mletého masa z kýty ( lze použít i plátky, které použitým kořením posypeme)
1 plechovka ananasu (kolečka, která scedíme, pokrájíme na čtvrtiny a šťávu uschováme)
sůl
červený pepř
Pull Biber , nebo chilli
trochu strouhanky
½ KL provensálského koření
sodovka



Na omáčku:

šťáva z ananasu
voda
1 PL másla
1 PL hl mouky
½ KL dobrého kari koření
3 PL smetany
citronová šťáva



Z masa a koření, strouhanky a sodovky vypracujeme směs, která by měla být pikantnější, ale ne zas příliš. Masovou směs dáme do formy na srnčí hřbet, z jedné poloviny. Do té napícháme těsně vedle sebe čtvrtky ananasu a zakryjeme druhou polovinou masa. Upečeme v troubě - asi 40 min na 190 st. Po vytažení z trouby, nechte chviličku odstát, vypečená šťáva se natáhne zpět do masa...
Pokud jídlo chystáme z plátků, okořeníme je a upečeme jako minutku na pánvi. Ve výpeku si opečeme kolečka ananasu a obojí udržujeme teplé.

Omáčka:
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, stáhneme z ohně a vmícháme kari, až se rozvoní a obarví jíšku do žluta, pak rozředíme šťávou z ananasu a podle potřeby vodou a lehce provaříme, asi pět minut. Pak zjemníme smetanou a dosolíme. Můžeme osvěžit několika kapkami citronu, nebo naopak trošku dosladit.

Hotové maso vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a americkými brambory, případně bramborovými hranolky, pečenými na sucho v troubě.
Plátky servírujeme na talíř s omáčkou a navrch položíme plátek horkého ananasu.

Obě tyto varianty jsou velmi dobré, záleží jen na vaší chuti...:-)




Žádné komentáře:

Okomentovat