pátek 28. června 2013

Krkonošské kyselo

Kyselo patří mezi polévky z mého kraje, a je moje nejoblíbenější a zároveň ta, kterou bych si v restauraci nedala. Udělala jsem párkrát výjimku a to, co mi donesli, byla moukou zakvedlaná voda, okyselená octem! Fuj! V jiné restauraci byla zas s kopcem smažených vajec a zakapaná oliváčem..ach jo..Recept, který uvádím, se u nás v rodině dělal stejně po celé generace a za mé babičky býval pořád na kraji plotny hrnec a v něm tahle voňavá dobrota. Vařené brambory v kameninové míse a každý si bral, kdy a kolik chtěl..



Budeme potřebovat:




chlebový kvas, sušený, nebo čerstvý
voda
kmín
sůl
vajíčko
cibule
1 PL sádla
sušené, nebo čerstvé houby podle chuti




Chlebový kvas dáme do misky a zalijeme vodou, za občasného míchání necháme do druhého dne namočit.

Do vroucí vody s kmínem a solí vložíme houby a vaříme asi patnáct minut. Pak vlijeme přes hustý cedník rozmíchaný, namočený kvas, abychom neměli v polévce hrudky. Zamícháme, upravíme konzistenci vodou a provaříme asi patnáct minut. Na sádle osmažíme cibulku do zlatova, přidáme do polévky, vajíčko rozšleháme a vlijeme do kysela. Necháme jen velmi krátce přejít varem, dosolíme. Do talíře můžete přidat horký brambor vařený ve slupce, oloupaný a pokrájený na čtvrtky.

Kyselo má být husté asi jako kulajda, nebo bramboračka.