sobota 15. června 2013

Hovězí guláš

Dobrý guláš je předmětem velkých diskuzí o jeho vaření, při přípravě se používá nespočet "triků" a každý kuchař má ten zaručeně "správný" recept. Uvařit guláš, bývá prestižní záležitostí mužů a musím uznat, že většinou opravdu umí.:-) Tenhle je obyčejný, základní, tak, jak ho připravoval můj táta. Můžete šťávu zahustit strouhaným chlebem, ale cibule to klidně obstará za vás..Co by opravdu scházet nemělo, je jistá pikantnost a chlazené pivo, na uhasení toho "ohně".:-)
Jo..a po druhém, třetím ohřátí, je úplně nejlepší..:-)



Budeme potřebovat:



1 kg hovězí kližky, pokrájené na hrubší kostky
700 g cibule, nakrájené na hrubší kostičky
2 lžíce sádla
2 PL sladké papriky
ostrá paprika ( nebo Pull Biber, nebo feferonku ) dle chuti
hovězí vývar
pepř černý, mletý
¼ KL drceného kmínu
sůl
1 PL rajského protlaku
4 stroužky prolisovaného česneku
majoránka


kroužky cibule, nebo strouhaný křen na ozdobu.


Na rozpáleném sádle osmažíme cibuli do barvy zlatého čaje, přidáme maso a prudce osmažíme, aby se maso zatáhlo. Poté přidáme papriku, odtáhneme z ohně a za stálého míchání počkáme, až se rozpustí. Pak přidáme rajský protlak, rychle zarestujeme, osolíme, opepříme, přidáme kmín a přilijeme vývar tak, aby maso nebylo úplně potopené. Přiklopíme a pomaloučku “táhneme” na tenkém plamínku, do změknutí masa. ( Podle kvality a stáří masa, asi hodinku, hodinku a půl ) Občas zkontrolujeme a podle potřeby přidáme vývar, aby se maso nepřipálilo. Když je maso měkké, přidáme česnek a podrcenou majoránku. Nezahušťujeme, cibule šťávu krásně zahustí. Pokud je zahuštění nutné, použijeme strouhaný tvrdý chléb, opačně zase konzistenci upravíme vývarem.
Na talíři ozdobíme kroužky cibule, nebo strouhaným křenem.
Podáváme s houskovým knedlíkem, nebo se slaným rohlíkem a vychlazeným pivkem..:-)

Lepší je připravit si guláš den předem.