středa 19. června 2013

Glazované mladé karotky s neloupanými brambory

Karotka je výborná zelenina a věřím, že v této jednoduché úpravě zachutná i těm, kteří se od dob školních jídelen nemohou na "mrkev" na talíři ani podívat. Je dobrá právě s novým bramborem, nebo takto připravená, jako příloha k dušenému masu..Možností je mnoho..


Budeme potřebovat:




mladé karotky, podle počtu strávníků, oškrábané a pokrájené na stejné špalíčky
voda - tolik, aby karotky byly ne zcela potopené
máslo 60 g na půl litru vody
sůl 5 g na půl litru vody
cukr 3 g na půl litru vody

nové brambůrky, uvařené se slupkou
pažitka, nasekaná na drobno




Mladé karotky nepředváříme, v případě, že toto jídlo připravujeme ze  starých, vaříme je po oškrábání 9 - 10 min a necháme okapat.

Karotky zalijeme vodou, aby byly téměř zakryté, přidáme sůl, cukr a máslo a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni, dokud se voda téměř nevypaří. Když tekutina zhoustne na sirup, karotky v něm opečeme, až jsou pokryté lesklou vrstvou.

Podáváme s vařenými novými brambůrky ve slupce, posypanými pažitkou a politými máslem.