středa 12. června 2013

Francouzský chléb

Velmi dobrý chléb, vhodný jako příloha ke grilovanému masu, nebo k namazání máslem, ale úplně nejlepší je odlamovaný, čerstvý a ještě teplý. Má nádherně výraznou chuť a opravdu dráždivou vůni. Kousky choriza na povrchu se krásně vypečou a máte se co držet, abyste "neoždibovali"..:-)
Těsto se dá připravit i v domácí pekárně, takže je potom opravdu krásně vypracované.


Budeme potřebovat:




500 g mouky ( použila jsem 250 g hladké pšeničné a 250 g pšeničné chlebové mouky)
1 sáček droždí
2 KL soli
300 ml vody
½ KLrozmarýnu
½ KL tymiánu
75g choriza - použila jsem originál francouzské, velmi ostré - nakrájet na drobné kostičky




Z mouky, vody, droždí, soli a koření zpracujeme těsto a ke konci hnětení přidáme chorizo, trošku si odložíme na posypání hotového chleba. Necháme vykynout do dvojnásobku objemu těsta. Potom rozválíme na placku ve tvaru listu a střed nařízneme jako žilkování listu. Nedokrajujeme přes okraj. Necháme dalších třicet minut kynout na plechu. Potřeme mlékem a posypeme zbylými kostičkami choriza. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 st. asi 30-35 minut.

V chlebu by měly po naříznutí zůstat otvory i po upečení, chléb se za ně v pekařstvích věší do vychladnutí..u nás tentokrát se nezdařilo..:-))))
Kousky choriza vypadají po upečení “na uhel”, ale je to jen zdání. Kousíčky jsou krásně křupavé a ostré..:-)