sobota 25. května 2013

Milánský květák

Sezónní zelenina se pomaličku objevuje v nabídce a tak si můžeme připravit třeba květák trochu jinak, než jenom smažený. Jemnou chuť květáku, doplněnou sýrem a máslem korunují oříšky a příprava je vcelku rychlá. Pro ty, kteří jsou hodně "masoví", lze tuhle dobrotu podat jako přílohu, u nás to bylo samostatné jídlo...


Budeme potřebovat:





květák
máslo
strouhaný sýr ( použila jsem Ementál )
sekané, nebo mleté lískové oříšky




Květák krátce povaříme v osolené vodě, slijeme, necháme vykapat a rozebereme na růžičky.
V pánvi rozehřejeme máslo a květák na něm opečeme do růžova.
Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme sýrem a květák do ní naskládáme, navrch zasypeme sýrem. V troubě pečeme na 190 st. asi dvacet minut, jen co se sýr rozpustí a trochu zapeče.

Na talíři posypeme oříšky a pokapeme rozpuštěným máslem. Podle použitého druhu sýra případně dosolíme.





Zdroj: Francouzská kuchyně