sobota 18. května 2013

Hovězí na smetaně


V minulých dnech proběhlo u nás doma setkání přátel ze tří kontinentů ( USA, Indie, Evropa ) a dopředu mi bylo avizováno, že by chtěli ochutnat něco z klasiky české kuchyně. Vyhověla jsem, a mimo jiné si pochutnali i na hovězím na smetaně. Bylo opravdu milé vidět, že jsou talíře "vymetené" a tak u nás, pane Pohlreichu, tu vámi opovrhovanou "svíčkovou" opravdu z jídelníčku nesmažeme!:-)) Česká kuchyně totiž není popelkou, ale je prostě zase jiná, než je současně v módě a móda, jak víme, se stále opakuje..:-)


Budeme potřebovat:




1 kg hovězího masa ( svíčková, nebo zadní)
3 velké mrkve
2 petržele
1 malý celer
1 střední cibule
1 KL tymiánu
1/3 KL celého pepře
4 bobkové listy
6 kuliček nového koření
2 PL sádla
mléko
smetana zakysaná (případně smetana ke šlehání)
citronová šťáva
voda
špek
sůl

Maso osolíme a prošpikujeme klínky špeku. Očištěnou zeleninu nakrájíme na 3 mm kolečka, cibuli na hrubé kostičky a rozpálíme v kastrólu sádlo. Na ně vložíme nakrájenou zeleninu, kromě cibule, přidáme koření (buď zavázané v sáčku - kromě tymiánu, nebo jako já - vše volně). Smažíme za stálého míchání do chvíle, kdy zelenina začne trochu měknout, pak přihodíme i cibuli a dále restujeme do chvíle, než má zelenina okraje barvy středně silného čaje. Stále mícháme, rádo se to pálí. Osmažit takto zeleninu je důležité pro barvu i chuť omáčky, neboť do zeleniny nepřidáváme cukr na karamel a už vůbec ne hořčici, tento postup je klidně zastoupí. Je-li zelenina již téměř hotová, vyndáme ji a v kastrólu zprudka opečeme maso, aby se zatáhlo. Zeleninu vrátíme zpět k masu, podlijeme trochu vodou, pečlivě odškrábneme výpečky po okraji a vložíme do trouby, kde pečeme do změknutí masa. Občas zkontrolujeme, promícháme, případně podlijeme. Když je základ hotový, necháme trochu prochladnout, vyjmeme maso a vylovíme bobkový list a koření. Přiznám se, že vyndávám pečlivě jen bobkový list, a trochu nového koření, ostatní nechám na mixéru.
Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem za přidávání mléka do konzistence kaše a velmi na jemno. Pak přidáme zakysanou smetanu, dosolíme a dochutíme citronovou šťávou. Nezahušťujeme. Omáčka je hedvábná, lehká a zahušťovat ji moukou rozhodně není třeba. Má-li být omáčka opravdu “sváteční” vmícháme do hotové a těsně před podáváním ušlehanou šlehačku a vařečkou opatrně promícháme..:-) Je potom doslova “obláčková”.:-))

Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, podáváme s houskovým, nebo kynutým knedlíkem, přelité omáčkou.

Samozřejmě je nejlepší připravit si omáčku den dopředu, aby se chutě stačily prolnout....



Žádné komentáře:

Okomentovat