pátek 5. dubna 2013

Voňavé vepřové kotlety s kari a jablky


Recept, který dnes uvádím se řadí mezi ty, které se dají s úspěchem využít jak na rodinnou večeři, tak i k slavnostnější příležitosti. Z pár ingrediencí vykouzlíte voňavé a skvělé jídlo za pár chvil. Jen se přimlouvám za dobré kari koření..to, co nám předkládají naše supermarkety, není úplně to pravé, ořechové. Pokud jiná možnost není, opatrně s množstvím....


Budeme potřebovat:



kotlety bez kosti podle počtu strávníků

na 5 kotlet:

2 středně velké cibule, oloupané a nakrájené na tenká půlkolečka
2 středně velká jablka navinulé chuti - oloupané a očištěné čtvrtky pokrájíme na plátky
1 PL sádla
2 KL kari koření, středně pálivého
pepř
sůl
voda
2 PL zakysané smetany
3 PL sladké smetany


Kotlety nařízneme a lehce naklepneme. Osolíme, opepříme a rychle opečeme na rozpáleném sádle do světle hněda. Vyjmeme a do výpeku dáme pokrájenou cibuli a jablka, osmahneme, přidáme kari koření a počkáme, až se rozvoní. Podlijeme trochou vody, vrátíme zpět maso, přiklopíme poklicí a pomaličku vaříme na velmi malém plamínku asi 50 min. Když je maso měkké, vyndáme je a do šťávy přidáme obě smetany, zahřejeme a za stálého míchání pár minutek “dotáhneme”. Dochutíme solí, je-li třeba i pepřem a maso vrátíme do šťávy.


Podáváme s rýží, kdo má rád, připraví si jasmínovou..:-)