středa 10. dubna 2013

Vejce s rajčaty a parmezánem


Víkendová snídaně, nebo všednodenní večeře, tak by se dalo co nejvýstižněji popsat využití tohoto skvělého receptu, který je připravený do půl hodinky. Větším jedlíkům rovnou doporučuji dvojitou porci a klidně i víc rajčat...:-) A jen pro zajímavost - v Íránu by vám toto připravili z vajec rozšlehaných..a samozřejmě z čerstvých rajčat..Ovšem u nás v tomto období..


Budeme potřebovat:



pro tři strávníky:


1 plechovka krájených rajčat

3 PL olivového oleje

3 stroužky česneku pokrájet na kousky

kousek chilli papričky, nebo chilli koření

sůl

špetka cukru

3 vejce

parmezán - nastrouhat




Rozpálíme pánev, vlijeme na ni olivový olej, když se rozvoní, přihodíme česnek a chilli. Asi za půl minutky vlijeme rajčata. Kdo nechce kousky, může rajčata předem rozmixovat tyčovým mixerem, ale kousky jsou kousky..:-)) Osolíme, přidáme špetku cukru, promícháme, přiklopíme poklicí, stáhneme teplotu na minimum a necháme dvacet minut dusit. Pak vložíme rozklepnutá vejce.
Méně zdatní si je vyklepnou nejprve do mističky, líp se tak loví náhodné kousky skořápky.:-)
Přiklopíme poklicí a necháme "táhnout" pět minut. Poklici odklopíme a necháme dvě, tři minutky dojít, to podle žloutků, podle toho, jak je chceme mít pevné.

Na talíři sypeme strouhaným parmezánem a jako přílohu podáváme na sucho opečenou topinku.