středa 3. dubna 2013

Salát z kysaného zelí s křenem


Kysané zelí bylo v dobách našich babiček jediným zdrojem vitamínů v zimě a proto bylo velmi častou součástí tehdejšího jídelníčku. Zvlášť tady, na horách, bylo kysané zelí v kombinaci s brambory často jediným jídlem, protože kraj je tady drsný a chudý, daří (dařilo) se tady právě téměř jen bramborám a zelí. Nicméně i z toho mála lze udělat velké dobroty!:-) Zelný salát je na přípravu nenáročný a výsledek skvělý...A že je vítaným zdrojem vitamínu v tomto ročním období, platí pořád...


Budeme potřebovat:



500 g kysaného zelí, vymačkaného a na drobno pokrájeného
3 PL strouhaného čerstvého křenu
1 menší cibule, drobně pokrájená
4 PL bílého jogurtu (nejlepší je řecký)
1 PL dobré majonézy
sůl
pepř (použila jsem červený)
špetka cukru (podle kyselosti zelí)




Drobně pokrájené kysané zelí, které jsme předtím řádně vymačkali, dáme do mísy a přidáme na jemno postrouhaný čerstvý křen, jogurt, cibuli, majonézu, cukr, sůl a pepř. Pořádně promícháme a necháme v chladničce odležet. Podáváme buď samotné s čerstvým pečivem, nebo po méně výrazném jídle, jako dezert.


Žádné komentáře:

Okomentovat