středa 17. dubna 2013

Lotrinský koláč



Další ze slaných koláčů, které u nás řadíme do složky "oblíbené". Jen doplňuji, že u koření je dobré dodržet doporučení ( na špičku nože ). Až když se maso v marinádě okoření a v koláči nádherně rozvoní, člověk pozná, že je to množství opravdu dostačující..:-) Pokaždé, když si na téhle dobrotě pochutnáváme, nepřestává mě udivovat, co se dá z pár ingrediencí vykouzlit....



Budeme potřebovat:





Lístkové těsto:

300g mouky hl.
170,5g másla
1dcl vody
špetka soli

Náplň:
200g vepřové panenské
200g telecího  ořechu
1 dcl bílého suchého vína
2 šalotky
2 vejce
1 dcl smetany
sůl
pepř
na špičku nože čtvero koření

Čtvero koření:
3 díly tlučeného pepře
5 dílů tlučeného hřebíčku
1 díl strouhaného muškátového oříšku
0,5 dílu mletého zázvoru

Den předem nakrájíme maso na tenoučké proužky a dáme do marinády z vína, šalotek sekaných nadrobno, soli, pepře a čtvera koření.
Připravíme si lístkové těsto a dáme odpočinout.
2/3 těsta vyválíme na 4-5mm, těstem vyložíme koláčovou formu, vymazanou máslem a rozložíme na ně maso, vyndané z marinády a dobře okapané. Zbylé těsto vyválíme, pokryjeme jím koláč, okraje navlhčíme a slepíme. Ve víku uděláme otvor (komínek) a pečeme asi 40 minut v horké troubě. Potom ušleháme vejce se smetanou, komínkem vlijeme dovnitř koláče a dáme znovu na deset minut do trouby. Podáváme velmi horké.


Zdroj: Francouzská kuchyně