středa 20. března 2013

Zelníky


   Výborné pečivo z kysaného zelí si pamatuji ještě z dětství, pak se s léty kamsi ztratilo. A vlastně taky lidé, od kterých by se postup na výrobu dal získat. Naštěstí občas kolují po internetu e-maily s recepty a jeden z nich přistál i v mé schránce. Takže je tahle dobrota zpátky v rodinném receptáři. K chroupání u vínka, piva, nebo jen tak, jsou zelné čtverečky úžasné.:-)

Budeme potřebovat

400g kysaného zelí
500g hladké mouky
150g sádla
1 vejce
 sůl



Na vále zpracujeme mouku se sádlem, vymačkaným, a na drobné kousíčky pokrájeným zelím, solí a vejcem. Vyválíme placku 5mm-8mm silnou, přeneseme
ji na plech a nakrájíme na čtverečky. Můžeme posypat drobnými škvarky.
Pečeme v hodně vyhřáté troubě do zlatohněda. Pak čtverečky od sebe nožem
oddělíme.
Pečení trvá dlouho (cca 40 min), neb zelí dělá těsto hodně vlhké..

Podáváme k čaji, pivu, nebo vínu.

Zdroj: e-mail