sobota 16. března 2013

Sledi na rajčatech

    Přestože sledi jsou ryby, vhodné spíš na naložení do octa a podobné úpravy, protože mají jemné kostičky a mají jich vcelku dost, upravila jsem tyto rybky podle velmi jednoduchého a chutného receptu. Výsledek je chuťově skvělý, ten, kdo kostičky z ryby nerad vytahuje, použije rybku podle svého výběru...



sledi podle počtu strávníků
olivový olej
2 šalotky
2 stroužky česneku
rajčata ( v plechovce )
olivový olej
hrubá sůl
pepř
bazalka
špetka cukru
trochu dobrého bílého vína
citron na ozdobu, nebo dochucení na talíři..

Sledě omyjeme, osušíme a každého uvnitř i vně zakápneme troškou bílého vína. Necháme odležet asi patnáct minut.

V pánvi, do které se vejdou všechny rybky, rozehřejeme olivový olej a přidáme na něj velmi drobně pokrájené šalotky a na plátky krájený česnek. Necháme zesklovatět. Potom přidáme rajčata, pokrájená na kousky i se šťávou, špetku cukru, bazalku, sůl, pepř. Přivedeme k varu, stáhneme oheň a vložíme do pánve ryby. Vaříme velmi pomalu 6 minut po každé straně. Na talíři přeléváme omáčkou, můžeme dochutit citronem a jako příloha je skvělá na sucho opečená bageta, pokapaná olivovým olejem, posypaná špetkou hrubé soli...