neděle 17. března 2013

Bifteky loirských lodníků


Skvělé jídlo, které se vaří doslova téměř samo. A můžu potvrdit, že pokud se tímto způsobem použije maso nejen "biftekové", výsledek je i tak vynikající. Pak už stačí jen sklenice dobrého červeného vína a příjemná společnost u stolu a slunečný den je ještě zářivější..:-)


Budeme potřebovat:



800 g hovězích bifteků
1,5 kg cibule
50 g másla
sůl hrubá
pepř
trochu octa (vinného)
4 kyselé okurčičky
1,5 dcl silného hovězího vývaru

Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a třetinu jí dáme na dno silnostěnného kastrolu. Navrch položíme polovinu masa, lehce naklepaného, osoleného a opepřeného, pak dáme další vrstvu cibule a celé zopakujeme. Navrchu by měla být cibule a maso nejméně ve dvou vrstvách..
Zalijeme vývarem, kastrol pořádně zaklopíme a dusíme asi 4 hodiny na velmi mírném plameni.
Jídlem vůbec nemícháme a pod poklici pokud možno nenakukujeme..:-)

Na talíři pokropíme troškou octa a posypeme kostičkami másla a jemně pokrájenými okurčičkami. Jako příloha je skvělý čerstvý, domácí, tmavý chléb...


Zdroj: Francouzská kuchyně