pátek 1. února 2013

Švábský salát

Recept mám od části své rodiny, žijící ve švábské oblasti Německa. Nedávno mi jej připomněl jeden ze čtenářů, zmínkou o kuchyni bavorské. Salát je na přípravu velmi jednoduchý a také složením nekomplikovaný, přičemž výsledek je opravdu dobrý. V létě ke grilu do něho přidám třeba pažitku, nebo jinou bylinku a někdy jej jíme holý, jen tak..


Brambory uvařené ve slupce a horké tak, abyste je pořídili oloupat a nakrájet na plátky
salátová okurka, oloupaná a nastrouhaná na hrubých kapkách struhadla
cibule, oloupaná a nahrubo nakrájená
sůl
pepř
olej
ocet

Poměr brambor a cibule s okurkou by měl být zhruba 1:1

Brambory, okurku a cibuli dáme do mísy a přidáme sůl, pepř, olej a ocet, všeho poměrně hodně, protože brambory to prostě snesou. Salát má být vláčný a ještě teplý. Nebojte se kořenit, jinak to opravdu není ono.:-) V některých oblastech přidávají ještě vývar, ale to se u nás neujalo.

Salát je skvělý ke grilovanému masu, nebo jen tak samotný, obložený osminkami čerstvých rajčat..