neděle 17. února 2013

Snídaně "na vidličku" - zapečené vejce

    Víkendové snídaně patří zpravidla k tomu, co dělá volný den tím, čím je. A je skvělé, dát si něco, co nepolykáme ve spěchu, pokud vůbec něco sníme. Následující recept je jen inspirací, obměny jsou nejen možné, ale časem i žádoucí..:-)


Budeme potřebovat:


Na 1 porci:

plátek šunky
kousek rajčete
stonkový celer
2 plátky ostřejšího sýra ( niva )
kousek ementálu (nastrouhat)
1 vajíčko
bylinky dle chuti
hrubá sůl
pepř
máslo

Zapékací misku vytřeme máslem, vložíme na kousky natrhanou šunku, pokrájené rajče, celer, sýry, posypeme libovolnými bylinkami, nebo kořením a navrch opatrně rozklepneme vajíčko. Vrch ozdobíme troškou papriky, nebo jiným kořením. Vajíčko můžeme maličko přisolit

Troubu vyhřejeme na 200 st., přitom dovnitř vložíme pekáč s trochou vody. Když je trouba vyhřátá a voda vře, vložíme misky přiklopené pokličkou ( nebo kouskem alobalu) a zapékáme asi 12 min.

Podáváme s nasucho opečeným toastem potřeným máslem...

Skladbu mističky lze libovolně obměňovat podle chuti, nebo momentálního stavu ledničky. Vynikající je přidat třeba kousek slaniny, nebo lososa......:-)


A nakonec: vajíčko se snažte umístit do středu misky, když se žloutek sveze ke kraji, většinou je udělaný víc..


Inspirace: Olivová kuchařka