čtvrtek 7. února 2013

Segedínské závitky

   

    Máme moc rádi všechno, co i jenom vzdáleně prošlo kolem kysaného zelí, domácího, samozřejmě...A tyhle závitky, které jsou poměrně jednoduché na přípravu, jsou zelí nejen plné, ale i zelím obložené. A v kombinaci s obyčejnými bramborovými haluškami, je to pro tyto chladné dny veliká dobrota...


Budeme potřebovat


4 plátky vepřového, nejlépe vepřová krkovička
paprika sladká, ostrá a uzená
hořčice
pepř
plátek anglické slaniny nebo domácí špek
okurky
1 kg kysaného zelí
bílé víno, voda

Příloha: knedlíky, halušky,

Plátky vepřového, nejlépe libovou krkovičku, naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou, potřeme hořčicí, položíme pláteček anglické slaniny, lepší je domácí špek, co tak krásně voní uzením...
Na ten plátek slaniny ještě položíme plátek okurky.
Než to začneme dělat, vezmeme kysané zelí (musí být opravdu kysané, ne sterilované a lehce propláchneme a dáme podusit na sádle a kousku toho voňavého špeku.
Bez podlévání, jen tak zelí prohřejeme a rozvoníme a než připravíme plátky, necháme trochu zchladnout.
Pak trochu zelí položíme ještě na okurku a smotáme, jako ptáčky.
Skleněnou (nebo jinou) zapékací mísu vysteleme zbylým zelím, trochu posypeme uzenou a ostrou paprikou, opepříme a na ně položíme závitky, na závitky pláteček špeku, podlijeme bílým vínem,a dáme do horké trouby. Občas zkontrolujeme a podlijeme vodou

Pekla jsem na 130 st. 2,5 hod, pak na chvilečku horkovzduch pro barvu





Inspirace: Dadalova kuchařka