čtvrtek 28. února 2013

Karbanátky s kysaným zelím

Tento naprosto skvělý recept na karbanátky jsem si vypůjčila z blogu http://obcassenecodeje.blogspot.cz/2012/06/zase-jeden.html s laskavým svolením autora. Jediná úprava spočívala ve výpisu ingrediencí, aby to bylo přehlednější, a v tom, že já použila zelí vlastní, postup je ovšem autentický. Výsledné jídlo se u nás, bohužel, nedočkalo doporučované přílohy, protože karbanátky byly tak dobré, že se vzala jen cibule, chlebík..no, znáte to..:-)) Nedočkavostí se až ruce třásly, což je na výsledné fotografii znát..:-))



500 g mletého masa (vepřové a hovězí)
400 g kysaného zelí
strouhanka
drcený, nebo mletý kmín
česnek
majoránka, nebo oregano
sůl
3 vajíčka



To se vezme asi půl na půl mleté hovězí a vepřové maso. Kouzlo je, že se tam přidá o trochu méně (na půl kila masa asi 40 dkg) kysaného zelí (používám firmu Andeco, protože je sympaticky výrazné). To kysané zelí se musí vymačkat (hodně !!!),  nesmí se proplachovat, ale musí se nakrájet na velmi drobno. A pak trochu strouhanky, drcený nebo mletý kmín, česnek, majoránku a/nebo oregáno, sůl (opatrně, je tam to zelí...) a tři vejce. Placičky (z toho množství výše je jich asi 13-14) se po důkladném promíchání smaží na oleji (neobalovat!), pomalu - ono to prská... asi 5 minut po jedné a 3 minuty po druhé straně. S bramborovou kaší je to nedostižné...