středa 6. února 2013

Crumble

6 - 8 středně velkých jablek
50g cukru
80g másla
zakysaná smetana
skořicový cukr

drobenku na koláč, podle své chuti

Jablka omyjeme, rozčtvrtíme a vykrojíme jadřinec. Neloupeme! Čtvrtky nakrájíme každou asi na čtyři kousky.

Na pánvi rozpustíme cukr, až má medovou barvu, přidáme máslo a mícháme tak dlouho, dokud se karamel nespojí. Potom přihodíme kousky jablek a mícháme, až se jablka karamelem obalí. Můžeme přidat trošku rumu, ale nemusí být. Jablka přendáme do pekáčku a navrch dáme drobenku.
Pečeme na 190 st. asi třicet minut, než se drobenka zbarví do zlatava.
Lžící nabereme jednotlivé porce a na talířku ozdobíme lžičkou zakysané smetany a posypeme skořicovým cukrem.

Někdy přidám sušené brusinky, fíky krájené na kousky, lupínky mandlí, nebo oříšky.