středa 30. ledna 2013

Vepřová pečeně s úžasnými brambory.

  Pokud dostanete chuť na něco voňavého, lahodného a od masa, můžete vyzkoušet tenhle recept. Pěkný kousek boku nemusí být jen na česneku a s knedlíkem....A že jsou brambory připraveny ne úplně podle našich zvyklostí? Už proto jsem se dala do přípravy...

Budeme potřebovat:


bok bez kosti a kůže
2 KL rozmarýnu - máte-li čerstvý, tím líp
2 KL fenyklu
2 KL pepře vcelku
1,5 KL hrubé soli
olivový olej
2 paličky česneku
2 dcl dobrého bílého vína


brambory pro čtyři lidi
rozmarýn
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
červená cibule (dala jsem tři střední), oloupané a nakrájené dle velikosti na půlky, nebo čtvrtky, ale i víc by bylo fajn
5 stroužků česneku, oloupaného a rozmáčknutého nožem
půl lahve (ano, není to překlep) červeného balzamikového octa
olivový olej
hrubá sůl
kousek másla


Bok bez kosti a kůže z vrchu nařežeme, koření roztlučeme v hmoždíři, smícháme se solí, nasypene na prkénko a maso v tom pořádně obalíme, koření zapracujeme i do zářezů.
V pekáči rozpálíme oliv. olej, a maso na něm zprudka opečeme, nejprve stranu s tukem.
Pak rozehřejeme troubu na 200st., přidáme k masu česnekové paličky oloupané jen z vrchní slupky a překrojené napůl a dáme péct. Za občasného obracení a podlévání pečeme 50 min, až hodinu. Poté maso vyjmeme a necháme deset minut odpočinout. Omáčku přecedíme, přidáme víno a zredukujeme na šťávu, kterou po případném dochucení solí, slijeme do omáčníku.

Brambory oloupeme, nakrájíme na přibližně stejně velké kousky a trošku předvaříme. Přibližně 5 minut. Poté slijeme. Do pekáče dáme rozpálit olivový olej, přidáme rozmarýn, bobkové listy a nové koření, až se maličko rozvoní, přidáme kousek másla, brambory, česnek, cibuli a půl lahve balzamikového octa. Tady jsem se trochu nevěřícně cukala, chtěla jsem ubrat, ale nakonec jsem poslechla návod a dobře jsem udělala.:-) Lehce osolíme a dáme do trouby upéct, za občasného zamíchání. Jídlo se krásně obalí balzamikovým octem a ten na bramborách a zelenině zkaramelizuje a opravdu dobře brambory ochutí. Brambory jsou upečené asi po 25 min.,tekutina zpod nich se zároveň vypeče.

Na plátky nakrájené maso na talíři polijeme omáčkou a podáváme s brambory.
Je to opravdu moc dobré.:-)



Zdroj: J. Oliver

1 komentář:

  1. Brambory jsem vyzkoušel a napoprvé to bylo dobré, i když už vím, že tam jsou rezervy...Díky za recept.

    OdpovědětVymazat