úterý 22. ledna 2013

Hovězí maso v křenové omáčce




Křen je skvostná záležitost. A dají se z něho dělat dobroty! Když pominu křen k vařenému masu, napadá mě teď křen s jablky, křenová pomazánka a...křenová omáčka. Doma jsme ji dělávali docela často, pak se na ni taky trošku zapomnělo, ale dneska jsem na ni dostala takovou chuť, že jsem ji prostě udělala..:-) Nedělám omáčku z vývaru, mám ráda takovou lehounkou bílou a vonící máslem a křenem...Mňam..:-) Tady je na ni recept:



Hovězí maso
2 - 3 PL másla
1,5 PL hladké mouky
mléko
2 PL smetany
5 PL křenu, nastrouhaného na jemno
hrubá sůl


Maso uvaříme a vývar uschováme. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a lehounce do růžova osmahneme. Přilijeme mléko a za stálého míchání přivedeme k varu a provaříme. Hustotu omáčky řídíme množstvím přidaného mléka. Nakonec dochutíme solí a vmícháme křen a smetanu. Dál nevaříme, neb křen by zhořkl...

Maso upravíme na talíř a přelijeme omáčkou. Příloha: knedlík, nebo brambory.. My tedy spíš ty brambory...:-)


2 komentáře:

  1. když jsme u toho co vše se dá udělat s křenem tak se nesmí zapomenou na červenou řepu - uvařená nastrouhaná smíchaní s nastrouhaným křenem a dochucená na sladkokyselo

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je velmi inspirativní, určitě to vyzkouším! Červená řepa je moc dobrá a s křenem musí být jen lepší, děkuji!:-)

    OdpovědětVymazat