neděle 27. ledna 2013

Fondue vařené

Tohle jídlo je spíš taková společenská událost pro všechny zúčastněné. Nemyslím si proto, že by nutně uspokojilo vyhladovělé strávníky, ale je moc prima pro posezení v malé společnosti, nebo jen tak s rodinou ve dnech, kdy někam nespěcháme..Alespoň u nás je to vždycky milé zastavení s dobrým jídlem..


Jako příloha je skvělý salát z čínského zelí s okurkou a olivami, dobré vínko, jako digestiv dobrá whisky, prostě co kdo rád...

Budeme potřebovat dle počtu strávníků:


Kousek vepřového - libové
Kousek kuřecího stehna bez kůže
Krevetky chlazené, či jiné mořské plody co kdo rád
Silný drůbeží vývar, asi 1,5 l - silně okořeněný solí, pepřem a kdo má rád, přihodí feferonku..

Na omáčky:

1 opravdu dobrý smetanový jogurt, nejlépe řecký - velký
1 zakysaná smetana - velká
sůl
Ochucení dle chuti, moji favorité jsou:

zelený pepř
kapary
cibule
olivy + oliv. olej
bylinky
česnek
lžička dobrého protlaku z rajčat a trochu chilli

Jogurt a smetanu smícháme v misce a osolíme. Rozdělíme do mističek od setu na fondue.

Ochutíme:
-rozdrceným zeleným pepřem, asi jednu rovnou ČL
-rozdrcenými kapary, jednu rovnou ČL
- jemně nasekanou cibulí
- čajovou lžičkou oliv. oleje a nasekanými olivami, asi šest kusů
- nasekanými bylinkami (kopr, pažitka, nebo provensálské koření a kapku oliv.oleje, nejsou-li bylinky.)
- dvěma stroužky prolisovaného česneku
- trochou dobrého protlaku z rajčat s přidáním chilli ( já dávám mé oblíbené Pul Biber)

Omáčky si připravím dopředu, jsou lepší mírně rozleželé. Můžete do nich přidat trochu majonézy, kdo má rád, ale my máme rádi tuto obyčejnou variantu, odzkoušenou a vypilovanou mnoha lety..:-)

Vepřové a kuřecí maso dáme na chvíli do mrazáku, aby se dalo krájet na super tenké plátečky velikosti sousta. Všechny druhy masa rozdělíme na talíře podle počtu strávníků.

Vývar ohřejeme k varu a postavíme na stůl nad zapálený hořák na stůl. Přidáme hotové omáčky do stojanu a můžeme napíchnout na vidličku vždy kousek masa, nechat ho v kořeněním vývaru uvařit a na talířku hotové namočíme do zvolené omáčky...

K tomu zapíjíme dobrým vínkem, uzobáváme salát a pohoda je na světě.:-)