čtvrtek 24. ledna 2013

Domácí majonéza

    Tento recept je tak snadný, že si osobně nedovedu představit, že by jej někdo nezvládl a také to, že někdo kupuje majonézu, kterou nám nabízejí supermarkety. Pamatuji si ještě tu prodávanou na váhu do papíru a tam někde jsem si zakódovala v hlavě její chuť. Emulgátory a škroby v ní asi opravdu nebyly..:-) Bramborový salát a vůbec studená kuchyně s kupovanou majonézou, jsou pro mě osobně znehodnocené suroviny a to nemluvím o tom, že by to doma nikdo nepozřel. Můžete vyzkoušet, je to velmi rychlé a hlavně - víte přesně, co obsahuje....

1 celé vejce
půl ČL soli
2 ČL hořčice
olej
1PL octa

Do úzké vyšší nádoby vložíme vejce, sůl, hořčici a trochu oleje. Ponorný mixér zapneme na nejnižší rychlost, a směs “šleháme” za pohybu mixeru nahoru a dolů, za stálého přilévání oleje. Olej přidáváme do doby, dokud směs nezhoustne do konzistence majonézy. Pak zašleháme ocet a je hotovo.